Zoek op trefwoord

Selectie verfijnen

Alle vacatures Heemkundige Kring Pladella Villa (2)

Vastleggen van de geschiedenis van de vijf kerkdorpen van de gemeente Bladel; conserveren, documenteren en informeren over materieel en immaterieel historisch en cultureel erfgoed. Non-profit organisatie met een ideëel doel.

Omschrijving:
Eerst maar even voorstellen: Wij zijn de Heemkundekring Pladella Villa. Heemkunde is een beetje een verouderd begrip, we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen weet wat ermee wordt bedoeld. Welnu, heemkunde is alles wat te maken heeft met lokaal historisch en cultureel erfgoed. Lokaal wil in ons geval zeggen: de vijf kerkdorpen van de gemeente Bladel. Erfgoed kan van alles zijn, van het servies uit grootmoeders keuken tot aan oude gebouwen, van Romeinse munten tot aan de sigarenbandjes van de gebroeders Claassen en de schilderijen van Joseph Gindra en Janus Spooren. Al die spullen verzamelen en exposeren wij in onze heemkamer aan de Bleijenhoek in Bladel. Daarnaast houden wij ons bezig met onze geschiedenis. De geschiedenis dus, van de vijf kerkdorpen van de gemeente Bladel. Om ze maar even bij naam te noemen: Hapert, Hoogeloon, Netersel, Casteren en Bladel zelf. We verzamelen alle mogelijke documentaire bronnen (foto’s, krantenberichten, bidprentjes, archieven van verenigingen en particulieren) die betrekking hebben óp die geschiedenis en publiceren er ook over. Voorheen deden we dat in boekvorm, vandaag de dag steeds meer digitaal. Sinds 2019 verzorgen we elke maand een historische rubriek (“Witte Gij’t”) in de PC55. Onze naam, Pladella Villa, verwijst overigens naar de villa van de Karolingische koning Karel de Eenvoudige (.. - ..). Eén van diens beroemde giftbrieven heeft hij uitgereikt op zijn Bladelse buitenverblijf (“Pladella Villa”). Het verhaal is verbeeld in de beeldengroep voor de deur van het gemeentehuis: Karel die een brief overhandigt aan zijn leenman Dirk I, graaf van Holland. Even was Bladel een historische hotspot. Let op: de naam Pladella Villa doet vermoeden dat wij ons alleen zouden bezighouden met de geschiedenis van het dorp Bladel. Dat is niet zo! Ons werkterrein beslaat de vijf kerkdorpen van de gemeente Bladel, dus behalve Bladel ook Hapert, Hoogeloon, Netersel en Casteren, we zeiden het al.

Medewerker collectieregistratie

U fotografeert onze voorwerpen en scant de foto's en archieven en registreert ze in de centrale database van de Stichting Brabants Erfgoed.

lees meer >>

Vrijwilliger Heemkunde

Bij ons museum in Bladel is van alles te doen, zoals het conserveren en presenteren van lokaal erfgoed. We zoeken uitbreiding van ons team.

lees meer >>

Organisatie gegevens

Heemkundige Kring Pladella Villa
Bleijenhoek 57
5531 BL Bladel
Telefoon: -
www.heemkundebladel.nl
info@pladellavilla.nl

Contactpersoon

Contactpersoon Gerry Vermeer
Telefoon: -
Email: info@pladellavilla.nl

Locatie

Locatie Bleijenhoek 57 Bladel

Heemkundige Kring Pladella Villa

Organisatie actief sinds: 18-10-2019
Organisatie goedgekeurd op: 19-01-2023

Beheerder: Vrijwilligersbureau Bladel, info@vrijwilligersbureaubladel.nl